Muziekdienst Spotify heeft maandagochtend de derde en tot nu toe grootste reorganisatie aangekondigd om kosten te besparen. Daarbij verliest 17 procent van het personeel zijn baan. Dat komt neer op ruim vijftienhonderd medewerkers.
De van oorsprong Zweedse onderneming telt op dit moment nog ongeveer 9.200 werknemers. Begin dit jaar schrapte Spotify al ongeveer zeshonderd banen. En in oktober vorig jaar verdwenen veertig banen bij podcaststudio’s Gimlet Media en Parcast.
Vanwege de vertraagde economie en de opgelopen rente moet het bedrijf volgens Spotify-directeur Daniel Ek flink in de kosten snijden. Er zijn ook plannen besproken waarbij minder medewerkers hun baan verliezen. Maar in dat geval blijft er een kloof bestaan tussen de kosten en de financiële doelstellingen van Spotify, benadrukt Ek.
Voor de medewerkers die hun baan verliezen is een sociaal plan beschikbaar. Ze krijgen een ontslagvergoeding van ongeveer vijf maanden aan salaris. Daarnaast krijgt het ontslagen personeel ondersteuning bij het vinden van een andere baan.
Maandelijks luisteren 456 miljoen mensen naar muziek of podcasts op Spotify, heeft het Zweedse bedrijf in oktober bekendgemaakt. Hoewel het aantal gebruikers ieder kwartaal groeit, lijdt de muziekdienst sinds zijn oprichting op enkele kwartalen na verlies.
Spotify moet door oplopende rente zijn verliezen beperken
De afgelopen jaren kon Spotify door de lage rente goedkoop aan geld komen. Daarmee kon het bedrijf zijn verliezen financieren. Maar door de oplopende rente is dat nu voorbij.
De muziekdienst moet zijn verliezen nu beperken door in de kosten te snijden. Dat moet voorkomen dat de kosten de pan uit rijzen en het voortbestaan van Spotify in gevaar komt.