Voor wie dagelijks door Amsterdam rijdt, is het vandaag even wennen. Vanaf nu geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in grote delen van Amsterdam en Weesp, dat in dezelfde gemeente ligt.
De maximumsnelheid is voor ruim 80 procent van de wegen in Amsterdam en Weesp verlaagd naar 30 kilometer per uur. Volgens de gemeente Amsterdam is de maatregel nodig omdat het druk is op de wegen en fietspaden.
De nieuwe maximumsnelheid geldt voor alle voertuigen op de weg. Dat betekent dat naast auto’s ook elektrische fietsen en fatbikes niet harder mogen dan 30 kilometer per uur.
Op sommige plekken rijdt het openbaar vervoer ook 30 kilometer per uur. Bussen en trams die op een aparte baan rijden, mogen nog wel 50 kilometer per uur rijden. Ook hulpdiensten mogen harder dan 30 kilometer per uur blijven rijden.
Gemeente neemt maatregelen voor doorstroom
Je hoeft je geen zorgen te maken om extra reistijd, belooft de gemeente. Zo heeft die “infrastructurele maatregelen” genomen voor de doorstroom. Daarbij gaat het onder meer om het afstellen van 170 stoplichten en minder hoge drempels.
Door de maximumsnelheid te verlagen van 50 naar 30 kilometer per uur hoopt Amsterdam op 20 tot 30 procent minder ongelukken. De gemeente denkt dat verkeersdeelnemers beter kunnen anticiperen tijdens onverwachte situaties als ze minder hard rijden. Daarnaast maakt het verkeer bij een lagere snelheid minder geluid.
Wie zich niet aan de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur houdt, riskeert een boete tussen de 32 en 383 euro. Blijf je bijvoorbeeld 50 kilometer per uur rijden, dan kun je een boete verwachten van 251 euro. Na de verhoging op 1 januari 2024 is dat zelfs 276 euro.
Krijg meldingen bij nieuwe berichten