Hubble-telescoop vindt sterrenstelsels die samen een ‘parelketting’ vormen | Wetenschap

Louise de GraafSterrenkundigen zijn dankzij de Hubble-ruimtetelescoop gestuit op een ‘parelketting’ van sterrenstelsels. De stelsels zijn met elkaar verbonden via ‘touwtjes’ van gas en sterren. Het geheel strekt zich uit over duizenden lichtjaren, meldt ruimtevaartorganisatie NASA.

Het gaat om twaalf verschillende sterrenstelsels die met hun staarten aan elkaar zitten. Die staarten ontstaan doordat de sterrenstelsels met hun zwaartekracht aan elkaar trekken. Dat wijst erop dat de sterrenstelsels ooit met elkaar in botsing zullen komen.

Dankzij de Hubble-telescoop zijn in de staarten nog eens 425 bundels jonge sterren gevonden. Elk clusters bevat naar schatting een miljoen sterren. Sommige daarvan zijn nog geen tien miljoen jaar oud en worden daarom babysterren genoemd.

Volgens NASA bewijst de ‘parelketting’ dat een botsing van sterrenstelsels eigenlijk geen botsing, maar een samensmelting is. Er worden geen sterren verwoest, maar er komen juist nieuwe sterren bij.

“Het is verrassend om zo veel jonge objecten in de staarten te vinden. Dat vertelt ons veel over hoe sterrenstelsels zich vormen en kunnen samenvoegen”, zegt hoofdonderzoeker Michael Rodruck. “Door dit proces krijg je een nieuwe generatie sterren die anders nooit bestaan zou hebben.”Website

Lees ook deze artikelen

Leave a Comment