Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Met deze keer: gevangenenruil Hamas en Israël hervat en de gevechtspauze zou door Israël vooral worden gebruikt om de volgende fase van de oorlog voor te bereiden.
De ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse Gebieden volgen elkaar snel op. Wij zetten de recente gebeurtenissen daarom geregeld op een rij. Abonneer je op de tag ‘Gazaconflict-update’ om een melding te krijgen als we weer zo’n overzicht plaatsen.
Ontvang meldingen bij nieuwe berichten
Gevangenenruil hervat na bemiddeling Qatar en Egypte
Hamas en Israël hebben hun onenigheid over de gevangenenruil bijgelegd na bemiddeling door Qatar en Egypte. Er zijn volgens Hamas zaterdagavond dertien Israëlische gijzelaars vrijgelaten, en ook zeven buitenlanders die vastzaten in Gaza.
Het Israëlische leger en het Rode Kruis zeggen dat vier buitenlanders zijn vrijgelaten, Thaise burgers. De groep is bij Rafah de grens met Egypte overgestoken.
Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar gaat het bij de dertien vrijgelaten Israëlische gijzelaars om acht kinderen en vijf vrouwen. Onder hen zijn alleenstaande kinderen en gezinnen uit kibboets Beeri en een 21-jarige vrouw die werd meegenomen vanaf een muziekfestival op 7 oktober.
Israël heeft in ruil later op de avond 39 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Dat waren allemaal vrouwen en jongeren onder de 19 jaar.
Op televisiebeelden is te zien hoe de gevangenen werden opgevangen in het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem. Daarbij was ook de 38-jarige Israa Jaabis, die in 2015 11 jaar gevangenisstraf kreeg nadat ze een gasfles in haar auto tot ontploffing bracht bij een controlepost. Daarbij raakte een politieagent gewond.
De tweede vrijlating van gijzelaars werd eerder op de dag door de gewapende tak van Hamas uitgesteld. Vlak voor het uitstel meldde een andere bron van Hamas aan het Franse persbureau AFP dat de gijzelaars al waren overgedragen aan het Rode Kruis. Ook CNN zei dergelijke signalen te hebben ontvangen. Daardoor was er enige tijd onduidelijkheid over de situatie.
Volgens Reuters heeft de gewapende tak van Hamas de vrijlating uitgesteld omdat zij niet tevreden waren over de levering van hulpgoederen aan de Gazastrook door Israël.
Er moesten meer vrachtwagens met humanitaire hulp worden toegelaten tot het noorden van de Gazastrook, volgens Hamas. Dat gebied beschouwt Israël ondanks de gevechtspauze nog als een oorlogszone. Vrijdag kwamen daar 65 trucks aan, volgens Hamas minder dan de helft van wat er is beloofd.
Ook was Hamas ontevreden over welke Palestijnse gevangenen door Israël werden geselecteerd om vrij te laten. Daarnaast wees de militante beweging op een incident vrijdag toen Israëlische troepen het vuur openden op burgers die naar het noorden wilde reizen. Twee Palestijnen werden daarbij gedood.
Vrijdag vond ook al een gevangenenruil plaats. Toen kwamen 24 Israëlische gijzelaars en 39 Palestijnse gevangenen vrij.
Israël en Hamas wisselen gijzelaars en gevangenen uit
Egypte meldt ‘positieve signalen’ over verlenging gevechtspauze
Volgens Egypte zijn er “positieve signalen” van alle partijen gekomen voor een verlenging van de gevechtspauze tussen Israël en Hamas. De gevechtspauze in de Gazastrook zou mogelijk nog een of twee dagen langer duren. Ook zouden zowel Hamas als Israël in die periode meer mensen vrijlaten.
De gevechtspauze ging vrijdagochtend in en duurt volgens eerdere afspraken vier dagen. Dat gaat mogelijk dus langer worden. In de periode laat Hamas vijftig gijzelaars gaan en laat Israël 150 Palestijnse gevangenen vrij. Daarnaast wordt de pauze gebruikt om meer humanitaire hulp Gaza in sturen.
De Israëlische overheid zei al bij het bekendmaken van de deal met Hamas dat het een mogelijkheid was om die te verlengen. Per extra dag zouden dan nog tien gijzelaars vrij moeten worden gelaten.
Egypte heeft, net als Qatar, bemiddeld bij de totstandkoming van de gevechtspauze tussen Israël en Hamas. Daarom voert het land ook nu nog veel gesprekken met beide partijen.
Israëlisch leger gebruikt gevechtspauze vooral om volgende fase oorlog voor te bereiden
De gevechtspauze is voor bewoners van het zwaar gebombardeerde gebied een moment om adem te halen. Mensen slaan voedsel in en begraven hun doden. Maar de gevechtspauze zou door de Israëlische troepen vooral worden gebruikt om zich voor te bereiden op de volgende fase van de oorlog.
Ondanks de pauze meldden Palestijnse journalisten dat Israëlische troepen sinds vrijdag meerdere keren hebben geschoten op mensen die vanuit het zuiden terug naar het noorden wilden gaan. Journalist Hind Khoudary meldt op haar Instagram-account dat zeker zeven mensen in hun benen zijn geschoten op Salah Al Deen, een grote weg die het noorden en het zuiden van de Gazastrook met elkaar verbindt.
Sommige Palestijnen in Khan Younis laten aan Reuters weten dat ze tot het einde van de oorlog in het zuiden blijven. “Ik ben bang dat er weer een aanval plaatsvindt als ik terug naar huis ga. Ik ga pas terug als de oorlog voorbij is”, zegt de tachtigjarige Ahmad Kabalan. Hij heeft geen vertrouwen in de gevechtspauze.