Frans Bauer groeide op met een vader en moeder die niet konden lezen en schrijven. “Normaal gesproken lezen ouders hun kind voor. Bij mij was dat andersom”, zegt de 49-jarige volkszanger.
“Dan las ik als negenjarig jongetje een brief voor van de Belastingdienst, waar ik niets van begreep. Of ik las ondertiteling voor, van series als Dynasty en Falcon Crest“, vertelt Bauer aan Veronica Superguide. Volgens de zanger schaamden zijn ouders zich daar enorm voor.
Dat zijn ouders niet konden lezen en schrijven was bepalend voor de jeugd van Bauer. Zo ging de familie nooit naar het buitenland. “Als je geen verkeersborden kunt lezen, hoe kom je dan in Parijs?” Ook dagjes uit waren om die reden een opgave.
“Ik las continu de borden voor mijn ouders voor, net als de menukaart in het restaurant. Dat werden automatismen. Mijn kinderen betrappen mij er ook weleens op dat als we in een restaurant zijn, ik meteen de kaart ga voorlezen. Dat zit er zo ingebakken.”
Opgroeien met ouders voor wie lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is, heeft ertoe geleid dat Bauer tegenwoordig ambassadeur is van Stichting Lezen en Schrijven. Op de vraag of hij een nieuw tv-programma over laaggeletterdheid wilde presenteren, hoefde hij ook niet lang na te denken. “Aan laaggeletterden willen we laten zien: je bent niet alleen en nooit te oud om te leren.”
Leven Zonder Letters is vanaf maandag 30 oktober om 21.25 uur te zien op NPO1.